Pisi si intersectiile

Deci asa. Din ciclul “pisi conduce”, inca un episod, pentru ca am mai condus vreo 3 ore. Acuma stiu ce va ganditi, of, iar ne plictiseste asta cu o poveste despre condusu’ ei, da ce sa fac, jur ca nu am altceva mai interesant de povestit. Eventual cat imi e de somn din cauza faptului ca m-am trezit la 6, dar somn ii este oricui, asa ca banuiesc ca stiti cum sta treaba.

Insa voi, soferi de pretutindeni, pun pariu ca ati uitat emotiile primei intersectii, momentele cand orice curba ti se pare evenimentul vietii tale, cand cel mai important lucru pentru tine este sa nu iti moara motorul, si alte minuni. Acuma sa ne intelegem, mi-a zis instructoru ca “am stofa de sofer”, daca vreti sa stiti. Adica mi se pare normal. Eu am stofa de orice, trebuie doar sa imi pun mintea la contributie. Insa, exista in mod cert gafele clasice pe care le face fiecare. Pe care am sa vi le enumar intr-un sir ordonat in functie de cum mi le aduc aminte. Prolog. Cred ca sunt funny cand conduc. Mie una imi vine sa rad. Mai ales daca stau si imi amintesc ce prostii am facut. Tineti minte ca tocmai a m terminat cu a 3a ora, ok?

1. Un mic pas de la a 3a la a 5a. Doamne iart-o viteza! Eu de unde sa stiu daca o bag bine. “Piiisi, ce faci, iar bagi a 5a? Ti-am zis, asa, usurel, cu podu palmei.” Ce podu palmei cand eu sunt pe Pantelimon si ma depasesc BMWurile cu 1000 la ora, cu semne specifice de injuraturi clasice si cu scartait de roti care imi arunca fum in ochi. Podu palmei. Nu l-am folosit pana acum la nimic, nu vad de ce l-as folosi. A 3a, a 5a. Mare branza. Pana una alta, a 1a sa nu fie.

2. De pe ambreiaj usoooor. Usor, usor, da de unde sa stiu eu ce e usor si ce nu e usor? Ieri cand am facut 100 de porniri de pe loc, am inteles ca nu prea ma descurc cu notiunea asta de usor. Pac, porneam, slabeam ambreiaju, dupa care piciorului meu i se parea ca am pornit si ridicam picioru de tot. Pam pam. Se oprea motoru. La dracu. Un zambet stupid (al meu) urmat de admonestarea pisiceasca (a lui), si porneam iarasi, de data asta in forta. Nu s-a intamplat decat de vreo 5 ori. Ieri. Si de vreo 2 azi. Mergem tot mai bine. Bata-l cucu ambreiaj. Daca n-ar fi pornirea de pe loc, m-as descurca perfect cu condusu asta.

3. Semnele astea, cine le-o mai fi pus? Cateodata ma mai intreaba cate un semn. De obicei stiu ce sunt, cateodata nu. Cum a fost aseara de exemplu. Un semn albastru, cu un cap de om cu ochelari si palarie, si un baston. Clar, un semn cu moshi. Ma intreaba la ce foloseste semnu. Zic “ca sa treaca moshii”. Incepe omu sa rada, eu la fel, m-am prins ca nu prea avea cum sa existe un semn doar pentru moshi. Trebuiau sa puna si babe, nu de alta. Deci era pentru orbi, saracii.

4. Hoooo, ma, nu vezi ca-s cu scoala? Asa vorbeam cu toata lumea. De la femeia cu carucior, la baiatu cu bicicleta, la autobuz, la ala cu SUVul cel bolid care ma depasea frenetic. Ba chiar si cu taximetristul care m-a depasit pe dreapta, ca nu avea rabdare cu noobitatea mea. “Bine ma, da-te tu cu bicicleta in fata scolii, inconstientule. Cand te-oi lua pe parbriz sa vezi cum te mai dai tu cu bicicleta!”. Nu stiu cum as fi putut sa il iau pe parbriz ca aveam vreo 10 la ora. Cand aveam 20 era deja parfum. 40? Frenezie, nu asa. Am mers pana aproape de autostrada ca sa am loc sa bag si eu a 3a ca tot omu.

5. Da jur ca am pus frana! Cu frana asta, iarasi, greu. Ba frana, ambreiaj, frana, slabeste-o, frana, stop, ba ambreiaj, frana, mai las-o, mai in fata, iar n-avem vizibilitate, baga a1a, mai in fata. Of, la dracu, nu mai intelegeam nimic. Plus ca aparea cate o trecere de pietoni din senin, si se mai trezea cate o baba cu carucioru ca ea voia sa treaca. Nu mai era nimeni, doar ea. Si eu trebuia sa pun frana. Cateodata o apasa si instructoru cu mine impreuna. Dupa care eu luam picioru de pe frana. “Maaa, tu n-ai pus frana, am pus numa eu!”. “Nu-i adevaraaaat, am pus, jur!”. Adevaru-i ca o data am luat picioru de pe frana si am inceput sa alunecam gratios inapoi. Eu de unde sa visez ca daca suntem in panta, nu sta. Acum am aflat. Sa franam, deci.

6. Pisi, ne bagi pe contrasens… Ar trebui sa fie marcajele astea mai clare. Eu ce vina am ca e cica sosea cu 2 benzi, da pai nu se vede nimic acolo. Si eu cum o vedeam asa mare si lata, mi se parea mai interesant, si mai safe, sa ma duc pe mijloc. Uhu. Cand e drum drept si sunt intr-a 3a si nu mai tre sa fac nimic decat sa mai apas pe acceleratie din cand in cand, e vis. Asa tot sa conduci. De s-ar limita toata lumea la 40 si n-as mai avea tot felu de oameni taindu-mi calea, bine-ar fi. Si acuma cu volanu ala. De ce nu pot sa conduc si eu ceva sport cu o singura rotatie? Ma chinui acolo zici ca dau la sapa. Si cand il indrept ma cred in Need For Speed si daca ar lasa dupa mine as lua toate bordurile si toate masinile de prin jur. As rade tot. Rambo la volan ce sunt.

Mbun. Cam atat pentru moment. Nu zic ca ma dor picioarele cand ies de acolo zici ca am stat in lanturi. Ambrea-te-ai singura sa te ambreezi. Exista masini fara ambreiaj? Care pornesc de la buton, sau asa? Mersi :).