school… as I used to know it

“-Au venit colegii tai sa iti aduca lectiile si temele?
-Nu a fost nevoie, mi le-au trimis pe mess…”

Nepoata mea si, foarte probabil, copii mei, nu vor experimenta poate niciodata senzatia de a fii vizitati de colegi dragi pentru a li se aduce temele si impartasi live noutatile si intamplarile de la scoala, aparute in perioada in care au lipsit, bolnavi fiind, tocmai pentru ca este mult mai comod si chiar sanatos intr-o oarecare masura sa folosesti internetul pentru asta.

Mi-am amintit imediat, ca si cum traisem ieri, cum pazeam ceasul cu emotie pana se facea ora 12, apoi pandeam la fereastra aparitia ei sau a lor. Colega de banca si, in acelasi timp, vecina mea, sau cei mai buni prieteni din clasa, se infiintau bucurosi la mine acasa, fiecare cu caietele, noutatile dar si cu dorinta de a ma vedea cat mai curand inapoi la scoala. Nu ai cum sa nu iti lipseasca sefa clasei, sefa temelor care isi dadea caietele la copiat si lasa loc de vizibilitate in timpul lucrarilor si sefa ideilor traznite 🙂 II asteptam cu drag, ii ascultam cu drag si, de indata, ce ieseau pe usa casei, luam fiecare caiet in parte si copiam cu drag si cu un scris caligrafic fiecare cuvintel. Si mai speciale erau senzatiile cand mi se aduceau si cate o lucrare corectata si notata cu FB +, insotita de comentariul “Ai luat cea mai mare nota, te-a laudat profesoara”.

Si imi mai amintesc, tot legat de scoala, cum imi iubeam profesorii si le purtam respect si teama, si iubeam anumite materii ce imi erau predate cu drag, si ce atmosfera de copii modesti si cuminti aveam in clasa, si imi este teama ca in lumea superficiala din prezent, copiii mei nu vor trai niciodata aceste senzatii, si nu pentru ca nu vor primi acasa aceeasi educatie pe care am primit-o si eu, ci pentru ca sunt mult mai multi oamenii care fac copii si ii lasa sa creasca dupa cum bate vantul, cu tot felul de influente gresite si comportamente violente.

Sunt multe amintiri speciale ce ma leaga de copilarie si scoala, in acelasi timp, lucruri care pot parea banale, dar care in sufletul meu capatau o semnificatie grandioasa, ma impresionau biblioteca scolii, manualele pe care le rasfoiam inca din prima zi de scoala, cartile, profesorii, cunostiintele lor. Si, la fel ca in prezent, reuseam sa gasesc in lucrurile simple si poate obisnuite, senzatii extraodinare, de superioritate, fericirea. Acum este foarte greu sa mai gasesti lucruri simple si de valoare, acum cand toata lumea complica totul intr-un mod superficial.